Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Schoorsteenvegen van onderuit

Schoorsteenvegen van onderuit is een veilige methode waarbij een expert het roet en vuil van beneden naar boven verwijdert. Zo hoeft je schoorsteenveger niet het dak op. Wanneer is deze methode het beste? En hoeveel betaal je daar gemiddeld voor? We leggen het hier uit!

Ga snel naar:
Hoe veeg je een schoorsteen van onderuit?
Hoeveel kost je schoorsteen laten vegen?
Zelf vegen of schoorsteenveger inschakelen?
Ontvang nu offertes van schoorsteenvegers

 

 

Wanneer is deze methode aangeraden?

Het vegen van je schoorsteen van onder of van binnenuit is niet de meest voor de hand liggende methode. Meestal kies je ervoor wanneer het moeilijk is om de schoorsteen langs de buitenkant te bereiken. Dit kan bijvoorbeeld door…

  • hevige weersomstandigheden die het moeilijk maken om buiten je schoorsteen te vegen.
  • een te hoge hellingsgraad. Dakwerken zijn in dit geval te gevaarlijk.

Wil jij je schoorsteen laten vegen van onderuit? De eerste stap is het vinden van een betrouwbare expert. Via ons offerteformulier ontvang je offertes van meerdere schoorsteenvegers. Kom nu gratis in contact met professionals in je buurt.

schoorsteen vegen langs onder

 

Hoe veeg je een schoorsteen van onderuit?

Er zijn 2 manieren om van binnenuit je schouw schoon te maken: handmatig de schoorsteen vegen of chemisch reinigen. Experts geven hun voorkeur aan de eerste methode. Chemisch reinigen is namelijk minder grondig dan een handmatige aanpak. Hieronder leggen we meer uit over beide methoden:

 

METHODE 1: manueel schoorsteenvegen van onderuit

Handmatig van binnenuit je schoorsteen reinigen doet een expert met een flexibele of buigzame stok. Zo kan hij makkelijk manoeuvreren. Met zo’n borstel kan de schoorsteenveger bij elk plekje in de schoorsteen. De borstel gaat dan op en neer in een ronddraaiende beweging om de schouw helemaal schoon te krijgen. Deze techniek vergt wel meer vaardigheid dan het vegen van bovenaf. Vooral omdat het ongezonde roet niet in de kamer terecht mag komen.

 

METHODE 2: chemisch reinigen van onderuit

De tweede manier om je schouw schoon te maken van binnenuit is chemisch reinigen. Deze methode combineer je idealiter met handmatig schoorsteenvegen. Het is eerder een goedkope doe-het-zelf oplossing die je tussendoor kan gebruiken. Hiervoor heb je een reinigingsblok of reinigingspoeder nodig. Een reinigingsblok leg je in een lege haard en steek je simpelweg aan. Het reinigingspoeder gooi je in een brandende haard. De rook maakt roet en andere ophoping los en laat het naar beneden vallen.

 

Hoeveel kost je schoorsteen laten vegen?

Je schoorsteen laten vegen kost gemiddeld € 60 – 100. Voor extra onderhoud van je schouw, zoals het verwijderen van een vogelnest, zal je een hogere rekening krijgen. Heeft je schouw meerdere rookkanalen? Dan betaal je ongeveer 60 extra per rookkanaal. In de onderstaande tabel zetten we de richtprijzen van schoorsteenvegen op een rij:

Doe-het-zelf vs. vakmanType werk/materiaalGemiddelde prijs
Zelf schoorsteen reinigenReinigingsblokVanaf ± € 10
SchoorsteenveegsetVanaf ± € 30
Professionele schoorsteenvegerStandaard reiniging schoorsteen± € 60 à 100
Onderhoud verwarmingsinstallatie
+ reinigen schoorsteen
± € 100 à 150

BELANGRIJK: het gaat hier enkel om richtprijzen. In realiteit kan de kostprijs op je offerte dus nog afwijken. Daarom is het slim om bij meerdere professionals aan te kloppen. Zo vergelijk je de prijzen het best. Ontvang offertes van verschillende schoorsteenvegers via ons offerteformulier.

 

schoorsteenvegen van onderuit

 

Zelf vegen of ervaren schoorsteenveger inschakelen?

Je schoorsteen zelf van bovenaf vegen is een erg gevaarlijke klus die we niet aanraden om zelf te doen. Van binnen je schoorsteen vegen is minder gevaarlijk en mag je soms zelf uitvoeren. Maar dus zeker niet altijd! Beide opties op een rij:

 

OPTIE 1: zelf schoorsteen vegen van onderuit

Je kan eenvoudig zelf je schoorsteenvegen van onderuit door middel van chemische reiniging, of je kan een poging wagen om deze zelf te borstelen met een schoorsteenveegset. Echter moet je dan wel weten wat je doet. Zo kan er nog genoeg misgaan, ook als je niet het dak op hoeft. Denk aan roet en vuil die in je huis terechtkomt, beschadiging van de schouw, …

Ga je zelf een poging wagen? Bekijk dan ons aanbod in de online webshop!

 

 

OPTIE 2: schoorsteen laten vegen van onderuit

Soms ben je verplicht om voor een expert te kiezen (bv. vanwege je verzekering). Maar ook als dat niet het geval is, is het aangeraden om zo’n professional in te schakelen. De belangrijkste redenen op een rij:

  • Bewijs voor verzekering: je krijgt meer kans op een vergoeding van de verzekering bij brand. Het is mogelijk om de klus zelf te klaren, maar bij een expert heb je ook bewijs hiervan. Als je zelf je schoorsteen veegt, moet de verzekeraar vertrouwen op jouw woord en dat zullen ze niet altijd doen.
  • Minder schoonmaakwerk en veiliger: experts zijn getraind om schoorstenen schoon te maken. Jij zal zelf waarschijnlijk veel stof en roet in huis halen. En roet is erg ongezond om in te ademen. Daarnaast ruimen experts ook alles op voor ze vertrekken.
  • Garantie op goede schoonmaak: zelf kan je niet zeker zijn dat je onderhoud goed verlopen is. Door hun jarenlange vakkennis en ervaring kunnen schoorsteenvegers alles correct uitvoeren, zonder problemen.
  • Extra onderhoud: als je een technicus kiest, kan hij je verwarmingsinstallatie en schouw meteen inspecteren en repareren, indien nodig. Zo ben je zeker dat je cv-ketel of haard altijd veilig is voor gebruik.
  • Onderhoudscontract: met een onderhoudscontract hoef je zelf niet aan je schoorsteen te denken en wordt deze periodiek gereinigd. Dan maken ze, meestal voor een lagere prijs, elk jaar je schouw klaar voor gebruik.

Kies voor een professional en profiteer van al deze voordelen. Weet je niet zeker waar je moet beginnen? Via ons offerteformulier kom je gratis in contact met meerdere schoorsteenvegers in je buurt. Je kan zelf afwegen wie je kiest voor je klus. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes!

 

 

Offertes voor schoorsteenvegen ontvangen?

Kies voor een erkend schoorsteenveger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende schoorsteenvegers